馃崺 S艂odkie p膮czki powsta艂y dopiero w XVI wieku, wcze艣niej wypiekano tylko pikantne i t艂uste.
馃崺 Ka偶dego roku w t艂usty czwartek zjadamy 100 mln p膮czk贸w.
馃崺Tradycyjny p膮czek powinien by膰 sma偶ony na smalcu, oblany lukrem i wype艂niony konfitur膮 z r贸偶y.
馃崺W t艂usty czwartek statystyczny Polak zjada 2,5 p膮czka.
馃崺Pierwotnie, t艂usty czwartek by艂 dniem, gdzie 艣wi臋towano odej艣cie zimy i pocz膮tek wiosny.
馃崺Na 艢l膮sku p膮czek jest znany jako krepel.
馃崺P膮czki z czas贸w staro偶ytnych niczym nie przypominaj膮 tych dzisiejszych. By艂y to twarde kulki z chlebowego ciasta, nadziewane s艂onin膮.
Ludowe powiedzenie g艂osi: “Kto w t艂usty czwartek nie zje p膮czka, ten nie b臋dzie mie膰 szcz臋艣cia”.